Kartta

Kartta

keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Tulkoon valo!

LVIS-suunnittelupalaverissa syttyi kipinä miettiä vähän tarkemmin kodin valaistusta - ei pelkästään valaisinten paikkoja; ne on jo aika pitkälle pohdittu - vaan täsmällisemmin sitä, millaiset valaisimet minnekin laitetaan.

Ledspotteja on tulossa useimpiin huoneisiin, himmentimellä varustettuna ainakin olohuoneeseen ja ruokailutilaan. Tv-huoneeseen laitetaan luultavasti lednauhaa kiertämään koko huoneen ympäri kattolistan ja katon väliin (ja lisäksi tavallinen kattovalaisin). Kahteen paikkaan keittiökalusteiden välitilaan, yläkaapin alareunaan tulee myös lednauha, toinen niistä ehkä himmentimellä.

Etsinnässä on viime kesän Kalajoen loma-asuntomessuista lähtien ollut kylpyhuoneeseen tämäntapainen valaisin. (Pääosan tässä kuvassa tosin vie kuparinsävyinen suihku - tuollainen meille on myös tulossa, toiseen kylpyhuoneeseen.)

Talo Raution blogin kautta löytyi aivan uusi tuttavuus: Led Store, vieläpä vantaalainen firma! Led Store myy hyvin samantyylistä (ellei jopa aivan samanlaista) valaisinta kuin tuo kuvassa oleva paneelivalaisin.

Samoin ulos pääsisäänkäynnin terassisyvennyksen kattoon voisi harkita ledpaneelia, mutta ehkä neliömäisenä, 600x600 mm.

Eteisen kattovalaistus voisi koostua linkistä avautuvan kaltaisista neljästä valaisimesta.

Ja saunaan tietysti tulee lediä myös. Edelleen tällainen "hittiratkaisu" miellyttää silmää eli luultavasti meillekin tulee tällaiset.


Mutta ettei tule sellainen käsitys, että koko talon valaistus on pelkkää lediä, niin tässä myös muita ideoita:

  • Korkeaan olohuoneeseen laitetaan kaksi suurehkoa riippuvalaisinta, todennäköisesti Secton, jos budjetti vielä sisustusvaiheessa sallii ne.
  • Keittiön saarekkeen päälle hankitaan kupariset riippuvalaisimet, mutta malli on vielä etsinnässä.
  • Ruokailutilan lamput meillä on jo entuudestaan, samoin toisen makuuhuoneen ja tv-huoneen lamput. Nykyisin eteisen valaisimena palveleva plafondi siirtynee makuuhuoneen yhteydessä olevaan vaatehuoneeseen. Kodinhoitohuoneeseen laitetaan kirkkaasti valaiseva (ehkä loisteputkityyppinen) lamppu, samoin toiseen vaatehuoneeseen ja tekniseen tilaan, varastoon ja autotalliin.
  • Valaistuksen kirkkaimmiksi tähdiksi (ei valovoimaltaan mutta ideana) tulee saunan ja kylpyhuoneen kattoon kuiduista tähtitaivas.

Ulkovalaistus koostuu terassin, pääsisäänkäynnin ja autotallin edustan seinävalaisimista, pääsisäänkäynnin ja katoksen kattovalaisimista sekä pääsisäänkäynnille johtavan kiveyksen reunaan tulevista viidestä matalasta valopylväästä. Lisäksi parkkipaikan kulmalle laitetaan luultavasti liiketunnistimella toimiva tehokas valaisin.

Valoa tulee siis riittämään.

2 kommenttia:

  1. En kestä kuinka tehokkaita olette! Meillä ideointi on ollut käynnissä jo viime syksystä ja ei olla pystytty vielä lyömään lukkoon edes talon materiaalia :D hyvältä kuulostaa suunnitelmat :) julkaisetteko jossain vaiheessa piirustuksia? Ja hei, vieno toive, voisitko lisätä blogisi Bloglovin'iin? Itse seuraan blogeja sen kautta ja pysyisin kartalla milloin tulee uusia kirjoituksia :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kannustavista kommenteista, Essi (tästä ja niistä muista)! Lisätään blogi tuonne Bloglovin'iin. Varmaan jossain vaiheessa laitetaan pohjakuva ja julkisivut blogiin, kunhan tulee sellainen sopiva hetki vähän miettiä ja päivittää blogin rakennetta.

    VastaaPoista